Ανάπτυξη Κινητών Εφαρμογών Διακυβέρνησης από τους Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στα πλαίσια του μαθήματος "Τεχνολογία Λογισμικού", οι φοιτητές και φοιτήτριες εκπαιδεύονται στις τελευταίες τεχνολογίες ανάπτυξης κινητών εφαρμογών από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος, έχουν παρακολουθήσει πολύωρα σεμινάρια εκπαίδευσης σχετικά με την ανάπτυξη κινητών εφαρμογών σε πλατφόρμες ανάπτυξης όπως τα Windows Phone 7, το λειτουργικό σύστημα Android ενώ παράλληλα λαμβάνονται γνώσεις σχετικά με ανάπτυξη εφαρμογών με βάση το λειτουργικό σύστημα Meego καθώς και το iOS της Apple. Η εκπαίδευση των φοιτητών του τμήματος σχετικά με τις νέες τεχνολογίες ανάπτυξης κινητών εφαρμογών, στοχεύει στην δημιουργία ελεύθερων και καινοτόμων εφαρμογών, με τελικούς χρήστες τόσο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά και για ιδίους ακαδημαϊκούς σκοπούς.  
Κατά το διάστημα 18-19 Νοεμβρίου του 2010, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία διήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης πάνω στο νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας Microsoft για smartphones, τα Windows Phone 7. Περισσότεροι από 40 προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, εκπαιδεύτηκαν από τον κ. Δημήτρη – Ηλία Γκανάτσιο, Academic Evangelist της Microsoft Hellas για περισσότερο από 12 ώρες πάνω σε θέματα ανάπτυξης εφαρμογών στα Windows Phone 7. Ο κ. Γκανάτσιος, παρέδωσε ειδικές γνώσεις ανάπτυξης εφαρμογών πάνω στο νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας ενώ παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να «ακολουθήσουν» τον κ. Γκανάτσιο χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών σχετικά με το νέο λειτουργικό σύστημα που παρέχονται δωρεάν από την εταιρεία. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, δείχθηκαν τεχνικές και αναπτύχθηκαν εφαρμογές βασισμένες στο mobile government. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Γκανάτσιο σχετικά με άλλα θέματα της ευρύτερης αγοράς και να προσλάβουν σημαντικές πληροφορίες. 
Συνεχίζοντας την εκπαίδευση, οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος μας παρέλαβαν ειδικά μαθήματα σχετικά με το λειτουργικό σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα στο σεμινάριο που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου στα εργαστήρια της σχολής Θετικών Επιστημών στο Καρλόβασι. Αυτή τη φορά, εκπαιδευτής ήταν ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Android Development Engineer στο Athens Technology Centre (ATC). Ο κ. Παναγιωτόπουλος, παρέδωσε πρακτική εκπαίδευση σχετικά με τα νέα χαρακτηριστικά του Android ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν ενδεικτικές εφαρμογές πάνω στο νέο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ανάπτυξης που παρέχει η Google στους developers. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που παρακολούθησαν το σεμινάριο, είχαν την ευκαιρία να λάβουν σημαντικές γνώσεις σχετικά με την ανάπτυξη εφαρμογών σε Android ενώ παράλληλα διατυπώθηκαν και σημαντικές ερωτήσεις από αυτούς προς τον εκπαιδευτή σημειώνοντας έτσι την χρησιμότητα ενός τέτοιου σεμιναρίου.
Έχοντας λάβει σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες από τα 2 αυτά σεμινάρια, οι φοιτητές του τμήματος προετοιμάζονται τώρα για την υλοποίηση των δικών τους εφαρμογών σε διάφορες πλατφόρμες ανάπτυξης, σε συνεργασία πάντα με τον υπεύθυνο καθηγητή του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού», κ. Χαραλαμπίδη Ιωάννη. Οι εφαρμογές αυτές θα έχουν ως κύριο γνώμονα την άμεση ενημέρωση και την διευκόλυνση των πολιτών σχετικά με υπηρεσίες του κράτους καθώς επίσης και την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για τα τεκταινόμενα στο Δημόσιο Τομέα. Οι εφαρμογές αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν με την επανέναρξη του εξαμήνου με την έλευση της νέας χρονιάς τον Ιανουάριο του 2011.
Εκπαίδευση στο λειτουργικό σύστημα Android από τον κ. Παναγιωτόπουλο